1kg ziemniaków
50dkg dyni
2 marchewki
1 duża cebula
1,5l bulionu
4 łyżki masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 listki laurowe
kilka zierenek pieprzu
1 łyżeczka suszonego majernaku
natka pietruszki
sól, pieprz
KLOPSY Z BARANINY:
25dkg mielonej baraniny
1 jajko
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
ZUPA: W sporym płaskim garnku roztop masło i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę → Dodaj dynię pokrojoną w niedużą kostkę i smaż przez 2 minuty → Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, przesmażone warzywa, listki laurowe, ziarenka pieprzu i majeranek → Gotuj około 20 minut, aż zmiękną ziemniaki → Po tym czasie do zupy włóż pulpety i gotuj pod przykryciem 15 minut.
SPOSÓB PODANIA: Zupę podawaj z kleksem śmietany i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz