11 marca 2013

ZUPA DYNIOWA Z KLOPSAMI Z BARANINY

(5 porcji)


1kg ziemniaków
50dkg dyni
2 marchewki
1 duża cebula
1,5l bulionu
4 łyżki masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 listki laurowe
kilka zierenek pieprzu
1 łyżeczka suszonego majernaku
natka pietruszki
sól, pieprz

KLOPSY Z BARANINY: 
25dkg mielonej baraniny
1 jajko
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

KLOPSY: Mięso na klopsy wymieszaj na jednolitą masę z pozostałymi składnikami → Odstaw do lodówki na 15 minut → Uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego.


ZUPA: W sporym płaskim garnku roztop masło i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę → Dodaj dynię pokrojoną w niedużą kostkę i smaż przez 2 minuty → Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, przesmażone warzywa, listki laurowe, ziarenka pieprzu i majeranek → Gotuj około 20 minut, aż zmiękną ziemniaki → Po tym czasie do zupy włóż pulpety i gotuj pod przykryciem 15 minut.

SPOSÓB PODANIA: Zupę podawaj z kleksem śmietany i posyp natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz