9 marca 2013

DOMOWE HAMBURGERY - 100% WOŁOWINY



(10 porcji)

1kg udźca wołowego
6 łyżek sosu worcestershire
5 łyżeczek musztardy
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
olej
sól, pieprz

DODATKI:
15dkg sera mimolette
10 domowych bułek do hamburgerów (przepis później)
majonez (przepis później)
czerwona cebula
pomidor
ogórki kiszone
rukola


HAMBURGERY: Na początku możesz zacząć od jednego z dodatków, czyli od czerwonej cebuli, pokrój ją w plasterki i usmaż na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju przez około 1 min. z każdej strony → Teraz zajmiemy się hamburgerami → Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na oleju z dodatkiem dwóch łyżek worcestershire na średnim ogniu → Podczas smażenia cebuli możesz zmielić mięso → Do mięsa dodaj 3 łyżki sosu worcestershire, zmiażdżone ząbki czosnku, musztardę, jajko oraz trochę oleju i usmażoną cebulkę → Dokładnie wymieszaj → Uformuj kotleciki w kształcie hamburgerów o wadze 100g → Smaż na rozgrzanym oleju, dopiero w tym momencie przypraw solą i pieprzem → Na usmażone hamburgery ułóż po plasterku sera mimolette i na to czerwoną cebulę → Włóż na chwilę do piekarnika nagrzanego do 130 st. C

SPOSÓB PODANIA: Hamburgery możesz oczywiście podać z innymi dodatkami, ja na początku przekrojone bułki posmarowałem z obu stron majonezem → Na spód połóż rukolę → Potem kotlety z cebulką → Na to połóż plasterek pomidora i kilka plasterków ogórka kiszonego → Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz