22 marca 2013

KOTLETY JAGNIĘCE - PUREE Z SELERA - PIECZONE WARZYWA


(2 porcje)                                    

8 kotletów jagnięcych
20 ząbków czosnku
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz

PUREE Z SELERA:
pół selera
300ml wody
2 łyżki soku z limonki
łyżka masła
2 łyżki śmietanki kremówki 18%
sól, cukier, biały pieprz

PIECZONE WARZYWA:
1 marchewka
1 pietruszka
2 gałązki tymianku
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
sól

PIECZONE WARZYWA: Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki → Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj z pozostałymi składnikami → Piecz w temperaturze 170 st. C przez 20 minut, potem w 190 st. C przez 10 minut.

PUREE Z SELERA: Selera pokrój na mniejsze kawałki → Gotuj z dodatkiem soku z limonki i soli → Kiedy seler będzie całkiem miękki zblenduj → Dodaj masło, śmietankę, przypraw solą, cukrem i białym pieprzem → Gotuj przez chwilę na małym ogniu mieszając, aby składniki się połączyły.

JAGNIĘCINA: Kotlety jagnięce możemy zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem rozgniecionego ząbku czosnku w łupinie i gałązką tymianku → Obierz czosnek → Rozgrzej oliwę i usmaż powoli czosnek z dodatkiem tymianku → Oliwa przejdzie smakiem czosnku i tymianku, wyjmij czosnek kiedy będzie brązowy i zachowaj → Kotlety jagnięce usmaż na tej oliwie i w tym momencie przypraw solą oraz pieprzem → Mięso podaj z puree z selera, pieczonymi warzywami i usmażonym czosnkiem, który podczas smażenia zmieni smak na słodki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz