(5 porcji)
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka masła
tymianek
sól
SOS CHRZANOWY:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
100ml śmietanki 18%
300ml wywaru z gotowania ozorków
5 łyżeczek chrzanu
1 łyżeczka musztardy
sól, cukier, biały pieprz
SALSEFIA I PIECZONE BURAKI:
2 podłużne buraki 3 gałązki tymianku
miód
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
100g salsefii konserwowej (lepsza oczywiście świeża)
masło
sól
PĘCZAK:
1,5 szklanki pęczaku
1,5 łyżki masła
posiekany koperek
sól
OZORKI: Ozorki oczyść, odetnij gruczoły ślinowe, zalej zimną wodą i zagotuj → Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dwa ząbki czosnku rozgnieć z łupiną → Rozpuść dwie łyżki masła na patelni i szybko podsmaż czosnek, potem dodaj cebulę i warzywa, smaż 3 minuty → Kiedy woda się zagotuje, ozorki gotuj 5 minut, wodę odlej, nalej nową i powtórz czynność jeszcze dwa razy → Ozorki odszumuj i dodaj warzywa, ziela angielskie, liście laurowe, przypraw solą → Gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny → Zajmij się teraz burakami, salsefią i pęczakiem → Po tym czasie ozorki wyjmij z wywaru i zdejmij skórę, pokrój na mniejsze kawałki → Wywar odcedź wyciskając warzywa i zredukuj mniej więcej o połowę.
SOS CHRZANOWY: Z mąki i masła zrób zasmażkę i zalej wywarem cały czas mieszając, aby sos zgęstniał → Dodaj śmietankę, chrzan i musztardę, wymieszaj → Po 2 minutach przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty.
PIECZONE BURAKI: Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki → Przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, oliwą, miodem, tymiankiem i solą → Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
SALSEFIA: Przed podaniem salsefię zrumień na maśle i przypraw odrobiną soli.
Jeśli udało Ci się zdobyć świeżą, obierz i opłukaj zimną wodą → Zalej wrzącą wodą, posól i gotuj do miękkości (ok. 10 minut) → Odcedź, przelej zimną wodą i pokrój na kawałki.
PĘCZAK: Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i łyżką masła → Przed podaniem wymieszaj z pozostałym masłem i posiekanym koperkiem.
SPOSÓB PODANIA: Pokrojone ozorki zrumień na łyżce masła z dodatkiem świeżego tymianku i ząbkiem rozgniecionego czosnku → Na środku talerza nałóż pęczak, po bokach rozlej sos i połóż na nim ozorki, salsefię i buraki ułóż obok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz