10 marca 2013

DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW


(10 bułek)

300 ml lekko ciepłego mleka
10g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru
70g masła
500g mąki pszennej typ 550
łyżka soli

PRZED PIECZENIEM:
sezam
mleko


Do lekko ciepłego mleka wsyp cukier i rozkruszone drożdże → Odstaw w ciepłym miejscu na około 15 min → Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę → Dodaj masło, sól oraz mleko z drożdżami → Zagniataj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji (mikserem potrwa to ok 10-13 min., ręcznie znacznie dłużej około 0,5h) → Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1,5h do 2h do wyrośnięcia (przez ten czas ciasto należy odgazować, czyli złóżyć dwa razy tzn. wyłóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, ciasto rozciągnij i złóż jak kopertę) → Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i formuj bułeczki o wadze ok. 90-100g → Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h → Przed pieczeniem bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem → Piecz w 180 st. C przez 25 min., z termoobiegiem 15min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz