30 marca 2013

MAZUREK WIELKANOCNY

(2 mazurki)                                                                 

KRUCHE CIASTO:
500g mąki pszennej
250g masła
180g cukru pudru 
2 jajka
½ łyżeczki soli

POLEWA CZEKOLADOWA:
125ml śmietanki 30%
100g cukru
50g czekolady
30g masła
25g zmielonych migdałów
1 łyżeczka skórki z pomarańczy

MASA BAKALIOWA:
40g mąki
60g cukru pudru
2 jajka
2 figi
7 suszonych śliwek
garść rodzynek
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
sok z ½ limonki

KRUCHE CIASTO: Ciasto zagnieć (nie używaj białek, tylko same żółtka), owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny → Ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj aż się trochę ogrzeje → Zagnieć ciasto i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką → Uformuj dwa prostokąty (najłatwiej będzie to zrobić w prostokątnej brytfance) i zrób ranty → Ciasto do mazurka z polewą czekoladową piecz bez polewy w temperaturze 180 st. C przez 20 minut (z termoobiegiem około 15 minut) natomiast drugiego mazurka upiecz polanego masą bakaliową w 180st. C przez 25 minut bez termoobiegu.

POLEWA CZEKOLADOWA: Do rondla dodaj cukier, połamaną czekoladę, cukier oraz masło i rozpuść, aby składniki się dokładnie połączyły → Do masy dodaj migdały oraz skórkę z pomarańcza, wymieszaj → Masę ostudź i wylej na gotowy spód z kruchego ciasta, udekoruj według własnego upodobania. 





MASA BAKALIOWA: Rodzynki, śliwki i figi opłucz i wysusz → Pokrój (oprócz rodzynek) na mniejsze kawałki → Oddziel żółta od białek, żółtka utrzyj z cukrem pudrem, białka ubij na sztywną pianę → Białka oprusz mąką, dodaj bakalie i żółtka oraz sok z limonki, delikatnie wymieszaj → Masę nałóż na surowy kruchy spód i piecz w 180 st. C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz