7 marca 2013

KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z CHIPSAMI Z SELERA I PIETRUSZKI


(4 porcje)

600g marchewki 
1,5l bulionu warzywnego
3 szalotki
oliwa z oliwek
50g masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
liść laurowy
kilka gałązek tymianku
oliwa tymiankowa
sól, pieprz kolorowy

CHIPSY:
50g selera
50g pietruszki
sól

KREM: Obrane marchewki przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki → Marchew przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek, dodaj zgniecione ząbki czosnku w łupinach, miód, łyżeczkę startego imbiru, kilka gałązek tymianku i sól, wymieszaj → Marchewki piecz w temperaturze 170 st. C przez 20 minut, a potem następne 10 minut w temperaturze 190 st. C → Pokrojone szalotki podsmaż na maśle z liściem laurowym → Dodaj upieczone marchewki i czosnek bez łupin → Smaż przez 4 minuty i dopraw delikatnie solą → Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu → Krem dopraw solą oraz pozostałym imbirem, wyjmij liść laurowy → Zupę zblenduj aby uzyskać gładką konsystencję.


CHIPSY: Obranego selera i pietruszkę kroimy na cieniutkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki → Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy delikatnie solą → Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st. C przez 10 minut.


SPOSÓB PODANIA: Krem nalewamy do głębokiego talerza → Dekorujemy chipsami z selera i pietruszki oraz gałązką swieżego tymianku → Skrapiamy oliwą tymiankową i posypujemy pieprzem kolorowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz