25 marca 2013

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI


(4 porcje)

400g tagliatelle
300g krewetek
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 pomidorów suszonych
20 pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli
40g orzeszków piniowych
50g sera pecorino
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
sól, pieprz, cukier

Na początku zamarynuj krewetki w oliwie z oliwek, jednym ząbkiem czosnku i posiekaną pietruszką, możesz to zrobić 2h przed gotowaniem → Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni i odłóż na bok → Wstaw wodę na makaron i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu → Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, suszone pomidory pokrój w paski, pomidory koktajlowe przekrój na połówki → Za pomocą obieraczki do warzyw zrób wióry z pecorino → Na dużej patelni albo w płaskim garnku rozgrzej oliwę i usmaż krewetki, potem je wyjmij i zeszklij cebulę → Dodaj czosnek, suszone i koktajlowe pomidory, przypraw solą, pieprzem i cukrem, możesz dodać trochę masła, smaż przez chwilę → Dodaj z powrotem krewetki trochę rukoli i makaron → Wszystko wymieszaj, jeśli trzeba dopraw do smaku → Makaron ułóż na talerzu, dodaj rukolę i posyp wiórami z pecorino oraz orzeszkami piniowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz