20 marca 2013

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH


(3 porcje)

70dkg żołądków drobiowych
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
¼ selera
mała pietruszka
1 zielona papryka
3 cebule
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
łyżka koncentratu pomidorowego
2 gałązki tymianku
natka pietruszki
sól, pieprz

Żołądki oczyść i zalej 1l wody → Zagotuj i zbierz szumowiny → Dodaj jedną marchewkę, pietruszkę, selera, ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziela angielskie → Gotuj na średnim ogniu 40 minut → Pokrój cebulę w drobną kostkę, selera naciowego i marchewkę w plasterki, paprykę w większą kostkę → Ugotowane żołądki wyjmij z garnka, wywar odcedź i zachowaj → W płaskim garnku usmaż cebulę i dodaj słodką paprykę → Dodaj żołądki i smaż 4 minuty → Zalej wywarem tak, żeby zakrył żołądki → Dodaj tymianek i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut → Po tym czasie dodaj warzywa i koncentrat pomidorowy → Gotuj przez 30 minut → 10 minut przed końcem dopraw solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz