21 marca 2013

KREM Z ZIEMNIAKA I PORA Z BOCZKIEM

                                                                       
(4 porcje)

0,5kg ziemniaków                        
2 duże pory (białe części)
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,2l bulionu warzywnego
100g serka topionego emmentaler
4 grube plastry boczku
koperek
majeranek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Pory pokrój w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj → Warzywa smaż na maśle przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas → Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę → Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj ziemniaki i przypraw majerankiem, gałką, solą, pieprzem, gotuj około 20 minut → Piekarnik rozgrzej do 190 st. C → Boczek pokrój w paski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz dodać trochę majeranku) → Boczek piecz przez około 7 minut → Do kremu dodaj serek topiony i zblenduj, ewentualnie przypraw → Zupę podawaj z boczkiem i koperkiem, możesz też dodać śmietanki kremówki.




1 komentarz:

  1. Rewelacyjna zupka!!! Robię ją już drugi raz - dzięki serdeczne za ten przepisik :)

    OdpowiedzUsuń