27 marca 2013

SCHAB Z SARNY - SOS TYMIANKOWY - MASŁO SZCZYPIORKOWE - PIECZONA KAROTKA I RZODKIEWKA


(4 porcje)

70dkg schabu z sarny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
sól, pieprz

MASŁO SZCZYPIORKOWE:
50g masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól

SOS TYMIANKOWY:
7 gałązek tymianku
2 łyżki masła
łyżka mąki
150 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
żółtko
1 łyżka soku z limonki
sól

PIECZONE WARZYWA:
Pęczek rzodkiewki
kilka młodych marchewek
4 gałązki tymianku
łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz

SCHAB Z SARNY: Mięso pokrój na plasterki o grubości 1,5cm i lekko rozbij ręką → Zamarynuj w pieprzu i soku z cytryny przez 7 godzin → Schab zrumień szybko na 2 łyżkach masła, aby nabrał ładnego brązowego koloru, w tym momencie przypraw solą → Mięso dopiekaj 5 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.

MASŁO SZCZYPIORKOWE: Miękkie masło rozgnieć za pomocą widelca → Dodaj szczypiorek i sól → Dokładnie połącz wszystkie składniki → Masło rozłóż na folii spożywczej, uformuj walec o średnicy około 2cm i zawiń → Masło odstaw do lodówki.

SOS TYMIANKOWY: Z łyżki masła i mąki zrób zasmażkę → Cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulionu → Posól i wlej wino, cały czas mieszaj i dodaj sok z limonki → Gotuj na małym ogniu, aby sos był odpowiedniej gęstości → Wsyp listki tymianku → Przed podaniem zmniejsz ogień i dodaj do sosu łyżkę masła rozmieszaną z żółtkiem, uważaj żeby żółtko się nie ścięło.

PIECZONE WARZYWA: Oczyszczoną rzodkiewkę wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i tymiankiem → Obraną i przekrojoną wzdłuż marchewkę wymieszaj z oliwą, miodem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem i solą → Warzywa piecz w 170 st.C przez 20 minut, potem zwiększ temperaturę do 190 st. C i piecz przez 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz