14 marca 2013

KREM Z PIECZONEJ PIETRUSZKI Z GRZANKAMI

(4 porcje)                                                                   

600g pietruszki
1,2l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka ziarenek kolendry
łyżeczka kminku
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki imbiru
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
sól, pieprz

DO PODANIA:
kminek
oliwa z oliwek
grzanki
koperek

Piekarnik nagrzej do 200 st. C z termoobiegiem → W moździerzu rozgnieć kolendrę, kminek, gorczycę, kurkumę i imbir → Dodaj oliwej z oliwek i miód, wymieszaj → Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój na duże kawałki, czosnek obierz i rozgnieć, wrzuć do naczynia żaroodpornego → Dodaj przyprawy i sól, dokładnie wymieszaj → Piecz przez 30 minut → Warzywa wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj przez 5 minut → Zblenduj, przypraw solą i pieprzem.

GRZANKI: Cztery kromki białego chleba pokrój w kostkę → Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem → Wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, zmiaźdźonym ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem → Piecz w 190 st. C przez 8-10 minut, do momentu aż się zarumienią i będą chrupiące.

SPOSÓB PODANIA: Zupę nalej do misek, skrop oliwą z oliwek, udekoruj kminkiem i kopernkiem, dodaj grzanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz