23 marca 2013

KREM Z KALAREPY


(3 porcje)

1 kalarepa
oliwa z oliwek
0,8l wywaru warzywnego
100ml śmietanki 18%
2 cebule
2 ząbki czosnku
sok z 1/3 pomarańcza
liść laurowy
płaska łyżeczka imbiru
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz

DO PODANIA:
koperek
ziarenka słonecznika
oliwa z oliwek

Cebulę i kalarepę pokrój w kostkę → Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę z dodatkiem imbiru i liścia laurowego, aby była szklista → Dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę podsmaż → Dodaj pokrojoną kalarepę i zalej wywarem, gotuj przez 20 minut → Wlej śmietankę i sok z pomarańcza, zblenduj → Zupę gotuj jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty i przypraw gałką, solą i pieprzem → Podawaj z oliwą z oliwek, koperkiem i ziarenkami słonecznika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz