18 marca 2013

KAPUŚNIAK NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH


(4 porcje)

25 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
4 średniej wielkości ziemniaki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
majeranek
kminek
koperek
sól, pieprz


Żeberka zalej 1,5l zimnej wody i zagotuj → Dodaj pietruszkę, selera, ziela angielskie, liście laurowe i startą na grubych oczkach marchewkę → Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy → Gotuj 15 min aż ziemniaki zmiękną → Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj do zupy → Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i gotuj 15 min → Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem → Żeberko wyjmij i pokrój w kostkę → Zupę podawaj z kawałkami żeberek i koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz